Europoslanci hodnotili príklady dobrej a zlej praxe pri práci s Rómami

09.10.2010 Prešov

Prešov 9. októbra (TASR) - Dnešným dňom sa zavŕšila návšteva piatich poslancov Európskeho parlamentu za skupinu demokratov a socialistov, ktorí sa prišli bližšie zoznámiť so životom sociálne znevýhodnených skupín ...
Podľa člena delegácie Ivana Lesaya europoslanci sa stretli v prístupe k slovenským Rómom s viacerými dobrými, ale aj zlými príkladmi.
Delegácia europoslancov navštívila počas dvoch dní aj Základnú školu Matice slovenskej v Prešove, na ktorú ich upozornila organizácia Amnesty Interational. Jej zástupkyňa Martina Mazúrová konštatovala, že v prípade tejto školy ide o segregáciu v rámci vzdelávania na základe všeobecného záväzného nariadenia (VZN) mesta schváleného ešte v roku 2008. "Zadefinované školské obvody nekorešpondujú s geografickým rozdelením mesta. Ulice, v niektorých prípadoch iba čísla domov, ktoré sú obývané Rómami, alebo prevažne Rómami, spadajú pod školu Matice slovenskej. Dôsledkom tejto situácie je to, že sa z nej stáva segregovaná rómska škola, " konštatovala Mazúrová.
Podľa slov vedúcej odboru školstva Mestského úradu v Prešove Kvetoslavy Komanickej sa nedá hovoriť o diskriminácii. "V našej zriaďovateľskej pôsobnosti je 13 základných škôl a na každej z nich sa nachádzajú deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rodičia nie sú v žiadnom prípade diskriminovaní, čo sa týka výberu školy, každý z nich má právo na prednostný výber ktorejkoľvek z nich na území mesta, " poznamenala Komanická. Dodala, že VZN rieši situáciu, ak je dieťa prihlásené zo svojej kmeňovej na inú školu. Jej riaditeľ je povinný nahlásiť škole, ktorú by malo navštevovať podľa školského obvodu, že žiak si plní povinnú školskú dochádzku v inom školskom zariadení bez ohľadu na zriaďovateľa.
Podľa Lesayových slov sa s dobrými príkladmi v práci s rómskou komunitou stretli europoslanci napríklad v komunitnom centre v Petrovanoch, ktoré vzniklo v rámci spolupráci miestnej samosprávy a občianskeho združenia Človek v tísni. "Majú tam mimoškolské aktivity a kariérne poradenstvo, podobný príklad pozitívneho prístupu sme zaznamenali i v obci Sveržov, kde sa z iniciatívy starostu pre Rómov postavilo nízkoštandardné, ale veľmi slušné bývanie, " konštatoval Lesay.
Ako uviedla europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, europoslanci sa zoznámili so skutočným životom Rómov, pretože málokto z nich to naživo zažil. "V októbri navštívime v tejto súvislosti aj Rumunsko a v novembri Maďarsko. Neskôr sa stretneme s politickými predstaviteľmi Talianska a Francúzska, tam, kde došlo k deportácii Rómov, " informovala Flašíková-Beňová. Výsledkom týchto ciest má byť následne vytvorenie európskeho akčného plánu pre riešenie rómskej problematiky. "Nemal by byť iba formálny v podobe hesiel, ale s návrhom reálnych opatrení, " podotkla europoslankyňa.
 

Vyberte región